Pšenová kaša - zdravá alternatíva na raňajky, či desiatu.
Pšeno má vysoký obsah železa, spevňuje kosti a posilňuje obličky. Je to jediná zásaditá obilnina, prečisťuje organizmus a pomáha proti únave.
Na 2 porcie opláchnem v sitku hrnček pšena. Zalejeme ho na pár minút vriacou vodou, ktorú zlejem (odstráni z neho horkosť). Varím ho v dvojnásobnom množstve vody, so štipkou soli na miernom plameni 15 minút. Vypnem, nechám dôjsť 5 minút. Ak prebýva voda, zlejem ju.
Vmiešam doň na kocky pokrájanú hrušku, kúsok masla a lyžičku javorového sirupu. Podávam s pekanovými orechami, krátko opraženými na masle alebo suchej panvici. Maslo môžete nahradiť kokosovým olejom. Ovocie a orechy môžete variovať podľa zásob, sezóny a svojej chuti.
Dobrú chuť!
milujem pšeno :), dávam tam orechy, sušené slivky a med :)
OdpovedaťOdstrániťpšeno dava moznosti neobmedzenych variácii.. :)
OdstrániťAndy tak si ma nakopla, zajtra si pripravim s čučoriedkami. Pseno som tusim este nejedla, tesím sa na nove (zdravsie) ranajky ;)
OdpovedaťOdstrániťEli,tak sup do toho! staci toho tak deci aj pol, pre dvohc, riadne to napuci. dufam, ze uz si fit :)
OdstrániťBolo to výborne Adi, pseno bude odteraz urcite častejšie ;) Už mi je lepsie, dakujem, neviem sa dočkat práce :))
OdstrániťPšeno jsou česky jáhly? Já je miluju, jen tak, povařené v mléce a ochucené medem :-) A dokonce i na salno, připravuju je na způsob italského risotta. Jáhly jsou prostě nej!
OdpovedaťOdstrániť