Čaká nás zaujímavý a výnimočný predĺžený víkend.
Vyrážame na východ Slovenska,
do vinohradníckeho krája,
nazrieť do chýrnych tokajských gazdovských pivníc.
Budeme hodovať a piť miestne mocné víno.
V ďalšom poste sa pokúsim sprostredkovať vám naše zážitky a dojmy, nenechajte si to ujsť.
Ešte predtým bleskový recept. Na internete aj v kuchárskych knihách ich nájdete desiatky, rozdiely minimálne. Pripravíte ich jednoducho, čo je niekedy veľkou výhodou.
Tvarohové šúlance so strúhankou
Ingrediencie na porciu pre dvoch dospelých:
1 balenie Olešnického tvarohu premium (230g balenie)
180 g polohrubej múky
1 vajce
štipka soli
100 g masla
2-3 polievkové lyžice trstinového cukru
5 polievkových lyžíc strúhanky
Postup:
Do misky odvážim múku, ktorú premiešam so štipkou soli. Rozdrobím do nej tvaroh. Prihodím jedno vajce. Rukou vymiesim cesto, kým sa ingrediencie nespoja do jednej kompaktnej masy. Nechám 5 minút odstáť. Medzitým už dám variť vodu, posolenú 1/2 čajovou lyžičkou soli. Starostlivo si umyjem ruky. Z cesta odštipkávam kúsky. ktoré šúľam medzi dlaňami do tvaru šúľancov. Ide to veľmi rýchlo, cesto sa nelepí, pekne ho spotrebujem do poslednej omrvinky.
Šúľance vhodím do vriacej vody a občas vareškou premiešam. Súčasne v panvici na sucho na strednej teplote opekám strúhanku. Keď zavonia a začne naberať farbu, pridám cukor a miešam. Keď cukor povolí a cela zmes chytí svetlú hnedú farbu, zhrniem ju na jeden bok panvice a v ďalšej časti panvice nechám na najnižšej teplote roztápať kúsky masla. Akonáhle šúľance vyplávajú na povrch, povarím ich ešte tri minúty a následne zlejem z vriacej vody do sita a presypem do panvice so strúhankou. Premiešam a podávam.
Do polhodiny máte navarené a zjedené!
Dobrú chuť!
Výborný receptík, tiež tieto šúľance robievam...
OdpovedaťOdstrániťPekný večer,
A.
dakujem Adka.
OdstrániťInšpiratívne, už sa teším na svoju vegánsku verziu - chystám v najbližších dňoch. Toto jedlo som vždy zbožňovala, aj keď u nás sa šúľance robili myslím len klasické - zemiakové. Tvarohové musia byť naozaj skvelé, ... ako ja som už dlho "nevidela" tvaroh ... a ani neuvidím ...
OdpovedaťOdstrániťTreba ich na tanieri trošku posoliť, budú chutnejšie.
Odstrániť