Domáca žemla plnená schwarzwaldskou šunkou,
sušenými rajčinami, mozzarellou a bazalkovým pestom
|
Minulý týždeň som si trochu prilepšila. Zobrala som zákazku na výrobu 75 ks troch druhov plnených žemlí a ďalších dobrôt z kuchyne Na háji. Bola to fúra práce, ale keď človeka niečo baví, ani nezbadá ako plynie čas, vidí len to, ako tá práca ubúda pod rukami. Ďakujem za túto príležitosť aj skúsenosť milej Andrejke z Hami - mňami a Banke Žilina, ktorá organizovala Startup weekend Žilina . Najväčšou odmenou pre mňa bolo počuť, že ľuďom jedlo od mňa chutilo.
Plnené domáce žemle
12 kusov po 150 g váhy surového cesta
Ingrediencie:
- 1 kg hladkej múky špeciál (možno ju kombinovať s celozrnnou iných zdravších alternatív)
- 1 kocka pekárenských kvasníc (43g)
- 1 polievková lyžica cukru kryštál/krupica
- 1 vrchovatá lyžica soli
- 3 dcl mlieka
- 2 dcl vody
- 6 vrchovatých polievkových lyžíc bieleho jogurtu
- 8 polievkových lyžíc rastlinného oleja (možno nahradiť 6 PL masla, či domácej masti)
- 1 vajíčko na potretie
- sezam, černuška, soľ na posypanie
Múku preosejem do väčšej misy. Pridám soľ, premiešam. Vyhĺbim jamku, do ktorej rozdrobím kvasnice, zasypem cukrom a zalejem vlažným mliekom. Keď kvasnice napučia, pridám ostatné prísady izbovej teploty a vymiesim (používam elektrický mixer s metličkami na kysnuté cesto) pružné cesto. Nechám ho 90 minút vykysnúť prikryté utierkou na teplom mieste v kuchyni.
Po vykysnutí rozdelím na 12 rovnakých častí, ktoré rukami tvarujem do tvaru okrúhlej placky hrubej asi 1 cm. Ukladám ich na plech vyložený papierom na pečenie. Medzitým už nahrievam rúru na 200°C. Nechám ich ešte 20-30 minút podkysnúť. Pred vložením do rúry potieram šľahaným vajíčkom, posypem sezamom, černuškou a hrubou moskou soľou. Vložím do rúry, roztrekovačom postriekam vodou - zo 3 x. Vzniknutá para prospieva pečeniu kysnutého cesta a tvoreniu chutnej kôrky na pečive. Pečiem do zlatista, približne 15 minút. Odsledujte si podľa svojej rúry, každá pečie inak.
Dobrú chuť!
Domáca žemľa plnená údeným lososom
a jogurtovým dipom s kôprom
|
Domáca žemľa plnená zeleninovým šalátom
(mrkva, petržlen, zeler, biely jogurt, vajíčka ) a syr Leerdammer |
Jejda mňam ... zaraďujem do repertoára, čoskoro vyskúšam. Andrejka vydarili sa Ti perfektne.
OdpovedaťOdstrániťPS: Moja, balíček mám ešte doma, neviem kedy sa dostanem na poštu, som doma s drobcom, preliečujeme už pomaly mesiac ale nakoniec sme ostali doma, a vyzerá, že konečne nekašleme ...
dakujem Gabika,prosim, nerob si so mnou starosti :). Skore uzdravenie prajem - na hrdlo je vyborna nalacno stava z pomarancov, z grepov..cerstva.
OdstrániťTeeeeda Andrejka, si normalne absolútna gurmanka...ešte aj žemličky navyše domace upečené vieš tak krásne pripraviť vôbec nepochybujem o tom že božsky chutia. A toooľko ks žemličiek urobiť, na toto treba mať už fakt niečo aj navyše :-) Krásny víkend ti prajem.
OdpovedaťOdstrániťMajka, dakujem ti. Ako teba poznam, tiez by si to hravo zvladla :))
Odstrániťmnaaaaaam, odkladam urcite vyskusam...raz :)
OdpovedaťOdstrániťnech sa paci a chuti :)
OdstrániťFu, tak ja si dám nevynútenú pauzu v čítaní a sledovaní svojich blogov a kukám kukám, aké krásne správy sa dozvedám. Veľmi sa teším tvojej zákazke a smerovaniu. Žemle vyzerajú božsky - asi budem potrebovať kuriéra na trase Na Háji - Hrnčekovo ;-) Nech sa darí Adi a nech ťa veje tam, kam ti srdce ráči. Robíš to dobre, tak to zúžitkuj!
OdpovedaťOdstrániťdakujem Katinka :) za mile priania... dufam ze sa dobre drzite, s drobcekom :) ♥
Odstrániťno tie su krasne! mnam
OdpovedaťOdstrániťdakujem moja **
OdstrániťNo, klobúk dole! Upiecť naraz doma toľko žemlí musela byť dosť fuška. Vydarili sa perfektne a naplnené sú krásne lákavé, dobre vymyslené :-)
OdpovedaťOdstrániť