Bolo to dávno v lete, keď som prvý krát držala v rukách Matcha Mint, organický prášok zo zeleného čaju*. Odhliadnuc od avizovaných mnohých priaznivých
účinkoch na ľudské telo, zaujímala ma jeho chuť. Pripomína špenát,
či trávu. Sila chuti a horkosť čaju Matcha ma zaskočila a myslím, že v dobrom.
Jemným rozomletím a trením čajových lístkov medzi kameňmi vzniká zelený prášok
plný zdravých živín a antioxidantov, ktoré údajne chránia pred
srdcovými ochoreniami, zlepšujú reguláciu cukru v krvi, znižujú krvný
tlak, zrýchľujú metabolizmus, spomaľujú rast rakovinových buniek a celkovo
priaznivo vplývajú proti starnutiu ľudského organizmu. Odporúča sa piť denne jednu šálku Matcha čaju. S kvalitou prášku
stúpa aj jeho cena.
Pripájam recept na Matcha cheesecake. Čerpala som
zo zahraničných internetových stránok a vlastných skúseností
s pečením cheesecake dezertov. Cheesecake zažíval na Slovensku svoj boom
pred piatimi rokmi, nie však v tejto neobvyklej chuťovej variácii.
MATCHA CHEESECAKE
·
200 g drvené sušienky (napr. Lotus, BeBe,
Oreo, použila som podlhovasté piškóty Savoiardi)
·
100 g zmäknuté maslo
Krém:
·
500 g mascarpone
·
100 ml šľahačka
·
50 ml mlieko
·
50 ml voda
·
2 veľké vajcia
·
100 g práškový cukor
·
2 PL Matcha prášok
·
1 ČL lyžica vanilka
·
2,5 PL kukuričný škrob (môžno použiť Zlatý
klas)
Postup:
Rozdrvené sušienky zmiešam s maslom
a natlačím do tortovej formy (klasickej) vystlanej papierom na pečenie.
Aby bol korpus v rovine, pomôžem si pohárom s rovným dnom
a pekne popritláčam po celej ploche. Rúru predhrejem na 170 °C. Korpus vo
vyhriatej rúre predpečiem a nechám mierne vychladnúť. Teplotu v rúre
redukujem na 150-160 °C. Krém je rýchlo hotový, treba dodržať postupnosť surovín.
Suché suroviny zmiešam, s vanilkou nepodvádzajte a dajte poctivú drť
z vanilkových luskov, alternatívne vanilkový extrakt. Nie vanilkový cukor,
ani jeho napodobeniny. Vanilková cukor by krém zbytočne presladil a ubral
mu na zamatovej delikátnosti. Pridám mascarpone, premiešam a postupne
riedim ostatnými tekutinami. Vajcia zašľahám nakoniec po jednom, len toľko, aby
sa zapracovali a vznikol hladký krém. Neprešľahať, cheesecake by sa pri
pečení dvihol ako tvarohový nákyp, a to nechceme. Krém navrstvím na
predpečený vychladnutý korpus, uhladím a vložím do rúry na rovných
60 minút. Potom vypnem, v strede by mal byť ešte mierne tekutý
a natriasať sa, nevadí. Nechám ho chladnúť v otvorenej rúre a po
úplnom vychladnutí ho uzavriem a odložím na noc do chladničky. Najlepší je
dobre odležaný na druhý - tretí deň. Matcha cheesecake servírujeme so sezónnym
ovocím, alebo aj bez. Na vrch možno pridať nesladenú šľahačku alebo zasypať cez
sitko práškom Matcha, prípadne oboje.
Vychutnajte si tento lahodne krémový dezert
vychladený so šálkou horúceho zeleného čaju. Vzhľadom na obsah čajového
kofeínu nepodávame malým deťom a v neskorších hodinách dňa. Na
rozdiel od kávového kofeínu, ktorý niekedy so sebou prináša
„bzučanie“ a nervozitu v tele, kofeín, ktorý zelený čaj
obsahuje vám dodá sústredený pokoj a relaxáciu bez ospalosti.
Uz dlho chcem vyskusat Matcha caj pri peceni, ale akosi sa neviem k tomu dopracovat. Adka tvoj cheesecake opat prebudil vo mne pohnutky konecne ho vyskusat :)
OdpovedaťOdstrániťAďka, Matcha čaj vyskúšaj. Je vynikajúci. Pila som ho celé leto. Pozdravujem do Anglicka. ��
Odstrániť