2/10/2019

Meteník




Starodávny prostý osúch zo sudovej kapusty, pôvodom voľade od Ružomberka. Prvý krát som ho ochutnala u švagrinej Danky, keď ho pred niekoľkými rokmi prichystala  k zabíjačke.  Jeden by povedal - taká slovenská  focaccia, tá však po upečení  zmäkne. Meteník na rozdiel od nej ostane suchý, s chrumkavymi okrajmi. Na internete koluje mnoho receptov s práškom do pečiva a menším množstvom kapusty. Recept s väčším množstvom kapusty ako múky, som objavila v knihe Rok v slovenskej kuchyni (Farby, chute a vône Slovenska) od Kataríny Nádaskej, niekedy ho vyskúšam. V recepte, ktorý uvádzam mlieko možno spokojne nahradiť obyčajnou vodou.

Čo potrebujem:

  • 30 dkg kyslej kapusty
  • 20 dkg  slaniny
  • 1 ks vrecko sušeného droždia na pol kila múky
  • 50 dkg polohrubej múky 
  • 2-3 dcl vlažného  mlieka
  • soľ, necelá polievková lyžica 
  • rasca, celá i drvená


Múku preosejem do väčšej misy,  zmiešam so soľou a rascou. V šialke rozmiešam  droždie s trochou múky a zalejem časťou vlažného mlieka, aby sa aktivovalo. Slaninu pokrájam na malé kocky a dám ju na slabú teplotu vyškvariť. Kapustu pokrájam, ujde sa aj deťom, na surovú kapustu otvárajú zobáčiky ako hladné vtáčence. Slaninu, kapustu a kvások pridám k múke a prilievam postupne mlieko. Miešam vareškou, kým sa nespojí do  hutnejšieho a predsa vláčneho cesta, ktoré nechám 45 minút podkysnúť.  Potom vyklopím na plech vyložený papierom na pečenie a rukami poroztláčam. Pečiem 30-40 minút v rúre vyhriatej na 190-200°C. Po upečení ho možno potrieť cesnakom roztlačeným s masťou. Niektoré recepty uvádzajú pridať slaninku na kocky aj na povrch meteníka, ešte pred pečením. 

Umeťte si meteník podľa seba, je výborný na zajedanie k hociktorej zimnej polievke, alebo len tak od hladu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Vložte svoj komentár: