23 apríla 2012
Slaný špenátovo - syrový koláč
Výborný bol. Horúci, zlístkovaný, chrumkavý... ale aj za studena.
Príprava jednoduchá - dva pláty lístkového cesta vyvaľkáte na cca rovnaký rozmer môj bol asi 25x25 cm, hrúbka 2-3 mm. Na spodný plát poukladajte čerstvé umyté špenátové listy, aj viacej vrstiev. Na to nastrúhajte tvrdý syr, my sme dali zaúdený, spravilo to super chuť, plus ďalšie syry, čo nájdete v chladničke a chcete minúť. Uložila som pár plátkov goudy a aj kúsok eidamu sme dostrúhali. Trošku polejte smotanou na šľahanie, nie veľa, tak 50 ml. Prikryte druhým plátom, v ktorom ste nožom narezali pozdĺžne dierky. Potrite vyšľahaným osoleným žĺtkom. V horúcej rúre, vyhriatej na 220°C pečte do chrumkava.
Dobrú chuť!
19 apríla 2012
Karotkové cupcakes
Potrebujem:
* 600 ml hladkej múky
* 600 ml jemne nastrúhanej karotky
* necelý sáčok prášku do pečiva
* 1/2 čajovej lyžičky soli
* 2 čajové lyžičky škorice
* 100 g jemne nasekaných nelúpaných mandlí
* 4 vajcia
* 200 g trstinového cukru
* 1 dcl pomarančovej šťavy alebo pomarančového džúsu
* 250 ml masla
Vajíčka vyšľahám do peny, pridám tuk a šťavu a postupne ostatné sypké suroviny - spolu zmiešam. Košíčky naplním cestom tak do 3/4 a pečiem na 180°C vo vopred vyhriatej rúre.
Poleva na zdobenie:
* 250 g mascarpone
* 100 ml smotany na šľahanie
* 3 lyžice bieleho jogurtu
* 1 vanilkový cukor
Smotanu vyšľahám s cukrom do tuha, pridáte mascarpone a jogurt. Naplním ozdobné vrecko a zdobím. Nechám vychladiť v chladničke.
Pomarančové želé s karotkou:
* 1 nastrúhaná karotka
* šťava z 2 pomarančov
* 2 lyžice cukru
Varím na najslabšom ohni dokedy sa šťava nezredukuje, cca 10-15 minút. Miešam, aby želé naspodu neprihorelo. Vychladnutým zdobím cupcakes. Inak výborné, viem si predstaviť aj na raňajkové hrianky.
17 apríla 2012
Parmigiana di melanzane
Silvika, naša milá kamarátka žijúca v Taliansku sa opäť raz blysla. Po famóznom tiramisu, úžasných bruschette con pomodoro a tradičných talianskych lasagnach poslala mailom receptík na túto, prepytujem žranicu. Vynikajúce, voňavé po bazalke a rajčinách, nízkokalorické vďaka baklažánu, lahodné i diétne po mozzarelle, hutné po parmezáne. N
Recept uverejňujem v pôvodnom znení:
" Parmigiana di
melanzane alebo Melanzane alla
parmigiana
a Taliani ju
jednoducho volajú PARMIGIANA
Suroviny pre 3 osoby:
– 2 väčšie baklažány
- 300 gr di passata o polpa di pomodoro (taliansky “pretlak” ako na lasagne)
- slnečnicový olej
- čerstvú bazalku
- 100 gr strúhaného parmezánu
- 150 gr mozzarelly
- soľ
- slnečnicový olej na vyprážanie
- 300 gr di passata o polpa di pomodoro (taliansky “pretlak” ako na lasagne)
- slnečnicový olej
- čerstvú bazalku
- 100 gr strúhaného parmezánu
- 150 gr mozzarelly
- soľ
- slnečnicový olej na vyprážanie
Príprava:
Umyte baklažány a
pokrájajte ho po dĺžke na plátky hrubé asi pol centimetra.
Plátky dajte do sitka
na cedenie cestovín a posypte hrubou soľou (nie jemnou!!!) a nechajte
minimálne pol hodinu odstáť, aby z nich vyšla horčina. Niekto necháva baklažán
nasolený aj celú noc. Popol hodine premyte
baklažán, tak aby ste odstránili soľ a “vystískajte” zostávajúcu vodu. Potom
vysmažte plátky na horúcom slnečnicovom oleji z oboch strán. Akonáhle budú plátky
ružovkasté, dajte si ich na kuchynské papierové utierky, aby z nich vyšiel
nadmerný olej.
Do tej istej panvice,
kde ste smažili baklažán, dáte taliansky “pretlak”.
Pridajte soľ a varte až
kým omáčka nezhustne. Keď bude dovarená, pridajte čerstvú potrhanú bazalku a
zamiešajte. Medzitým si pripravte
na kolieska nakrájanú mozzarellu a umytú bazalku.
Do misy, ktorá je
vhodná na zapekanie do rúry si dajte na spodok rajčinovú omáčku.
Na to pôjde vyprážaný
baklažán, ktorý posypete parmezánom.
Pokračujete s mozzarellou, prekryjete rajčinovou
omáčkou a bazalkou.
Pokračujete dokiaľ miniete suroviny. Posledná vrstva musi
byť rajčinová omáčka, mozzarella a bazalka (vzdy ju trhajte, nekrájajte, aby dala jedlu
vôňu) a hodne parmezánu.
Poďmeho s pekáčom do
rúry, ktorú si nastavíme na 150°C
a pečieme circa 15-20 minút.
Nechajte odstáť 5-10 minút a podávajte. V lete sa môže jesť aj za studena. Na povrchu by sa mala vytvoriť kôrka, tak ako u
lasagne!
Buon apetito!
Niekto na “odľahčenie”
nevysmáža baklažán, ale ho griluje. Aby som bola úprimná, ak už chceme jesť
“parmigianu”, tak smažte ju a radšej si choďte potom zabehať.
Piekla som to celé dlhšie, niečo vyše trištvrte hodiny a po 20 minútach som pridala na 180°C, lebo sa mi zdalo, že to "stojí" a nepečie sa. Asi som baklažány mala viacej vyžmýkať, nakoľko pustili šťavu a celkovo sme mali asi viacej šťavy v pekáči, ale bola veľmi chutná s tými všetkými ingredienciami. Poctivú robotu spravila čerstvá bazalka.
13 apríla 2012
Fazuľová jemná
Z času na čas takúto fazuľovú robievam, je jemná a chutí aj menším deťom. Spojenie fazule bango (tá veľká, najväčšia) a sušených sliviek vytvára zdravú a lahodnú kombináciu. Fazuľové lusky bango sú majú vysoký obsah aminokyselín,
fytosterolov a flavonoidov, obsahujú tiež železo, vápnik, draslík, mangán, molybdén, z
vitamínov hlavne C a rôzne skupiny vitamínu B.
Fazuľa má odvodňujúce účinky, posilňuje činnosť srdca a krvný obeh. Je vhodná
pre ľudí s redukčnou diétou. Sušené slivky predstavujú ideálne spojenie vápnika a
fosforu, pôsobia blahodárne na posilnenie kostí a pomáhajú tráveniu. Majú laxatívny účinok a poskytujú užitočné množstvo vlákniny a
železa. A vraj ľudia, ktorí jedia veľa sušených sliviek,
majú na pokožke vystavenej slnku menej vrások. Sušené slivky predstavujú
koncentrovaný zdroj antioxidantov, mnohých vitamínov a
cenných stopových prvkov. Podporujú krvný obeh, v ľudovom liečiteľstve sa používajú proti kŕčovým žilám,
pri reumatizme, pomáhajú znižovať obsah cholesterolu.
Suroviny, ktoré potrebujete:
* balíček fazule bango
* sušené slivky
* zopár zemiakov
* 1 cibuľa
* 2 lyžice jemných ovsených vločiek s klíčkami
* 1 bobkový list, po 2 ks nové a čierne korenie
* soľ
* olej
* smotana na varenie
* citrón a cukor na ochutenie (nemusí byť)
Fazuľu si cez noc nechám odmočiť v dostatočnom množstve vody. Keď chcete, aby toľko nenadúvala - hoci takto pripravená je dobre stráviteľná, keďže nepoužijeme žiadne klobásky a iné údeniny - vodu zlejte a fazuľu opláchnite.
Varím ju v tlakovom hrnci cca 30-40 minút, spolu s koreninami, bez soli. Tú pridávam až následne, so zemiakmi pokrájanými na kocky a dovarím v TH ešte ďalších 10-15 minút. Medzitým namočím umyté sušené slivky do vlažnej vody. Na troche oleja pripravím zásmažku z cibule pokrájanej na kocky a z ovsených vločiek. Opečiem to a keď začnú vločky rozvoniavať, zalejem ich studenou vodou a uvediem do varu. Keď zásmažka zhustne, pridám ju do uvarenej fazule a zemiakov. Na záver zjemním smotanou a prevarím.
Môžete dochutiť ako mate radi. Vďaka slivkám je mierne nasladlá, keď pridáte citrón, dosiahnete obvyklú sladko-kyslú chuť.
12 apríla 2012
Banánový zákusok s parížskou šľahačkou
Parížska šľahačka, banány, nutela, orechová piškóta...
Recept mi dala Mirka B. - ona podľa neho robila užasnú tortu pre svoju neter. Pripravila parížsku šľahačku až z 5 šľahačiek a tortu ešte obložila trubičkami, ktoré ozdobila veľkou mašľou. Ja som podľa Mirkinho receptu spravila koláč na veľký plech, na plnku som dala 2 šľahačky.
Nech sa páči, recept:
* 6 bielkov vyšľaháných dotuha so štipkou soli
* 6 žĺtkov
* 200 g cukru
* 1 dcl vlažnej vody
* 1 dcl oleja
* 250 g polohrubej múky
* 1 prášok do pečiva, necelý
* 2 hrste orechov, dala som na hrubšie nasekané, môžu byť mleté
Parížska šľahačka
Deň vopred si v hrnci zohrejte (nevarte) 2 smotany na šľahanie (33%) spolu s 200 g kvalitnej horkej čokolády. Miešajte, kým sa čokoláda úplne nerozpustí. Potom zakryte a odložte do chladu, do druhého dňa.
* Banány, nutela a čokoládové hobliny
Postup:
Žĺtka vyšľahajte spolu s cukrom do nadýchanej peny, pomaly prilievajte olej a vodu. Zľahka pridajte múku, orechy, PDP a na záver do cesta opatrne premiešajte vyšľahané bielka. Piškótu vylejte na plech vyložený papierom a pečte v rúre vyhriatej na 180°C približne 25-30 minút. Po vychladnutí natrite nutelou a poukladajte banány pokrájané na tenšie kolieska. Na veľký plech spotrebujete 4-5 banánov. Šľahačku vyšľahajte do tuha, ja som pridala cca 200 g mascarpone, aby bola tuhá a nestekala. To sa mi aj podarilo dosiahnuť. Naneste na banány a ozdobte čokoládovými hoblinami.
05 apríla 2012
Veľkonočná focaccia a iné radosti
Už dávnejšie som obdivovala túto nádhernú nadýchanú kysnutú focacciu a zberala sa vyskúšať ju. Predpremiéru mala tento týždeň a na
veľký piatok bude pre veľký úspech repete. Iste viete, že focaccia je druh
talianskeho tradičného chlebíka - placky, s dierkami na povrchu , ktorý sa pečie na
celom plechu. Pridávam len zopár fotiek, na pôvodnom linku sú nádherné zábery
celého postupu.
Deň vopred:
Zamiešajte si kvások z nasledovných surovín:
2,5 hrnčeka chlebovej múky
1,5 hrnčeka vlažnej vody
½ lyžičky sušených kvasníc
Keď cestíčko začne vykazovať prvé znaky kvasenia –
bublinkovanie, môžete ho odložiť odpočívať do rána do špajze, občas môžete
premiešať.
Zároveň si pripravte bylinkový olej. Mierne zohrejete zohrejete
1 šálku olivového oleja a pridáte bylinky
podľa vlastnej chuti. Ideálne sú čerstvé, ja som chcela dať rozmarín, no mala som
len sušený. Do druhého dňa bol olej i tak krásne rozmarínovo voňavý. Ráno
som potom k nemu pridala 1 nasekaný strúčik čínskeho cesnaku.
Na druhý deň :
Kvások nechajte v kuchyni 1 hodinu predtým, ako s ním
budete ďalej pracovať. V miestnosti by nemal byť prievan a chlad, ako
vždy, keď pracujeme s kysnutým cestom.
Do veľkej misy, kde
budete cesto miesiť pridajte ku kvásku 3 hrnčeky chlebovej múky (preosiatej,
cez noc odpočívajúcej v kuchyni pri izbovej teplote), 2 lyžičky soli, 1 a pol
lyžičky instantného droždia, 6 lyžíc olivového oleja, 1 šálku vlažnej vody.
Môžete uliať menšiu časť bylinkového oleja, prípadne dochutiť semienkami podľa vlastnej chuti, či do
chrumkava opečenou cibuľou. Ja som
chcela cesnakovo – rozmarínovú focacciu, takže som ďalej nedochucovala, možno inokedy.
Dobre vymiešané cesto necháte kysnúť, najmenej 2 hodiny v teple.
Následne s ním pracujete –
prekladáte ho ako obálku, viď foto tu...v závere ho preneste na plech vyložený papierom. Dajte zohrievať rúru
, na 220 °C. Na plechu ho oblejte časťou bylinkového oleja a roztláčajte do
strán, robte prstami doňho dierky. Nechajte ešte odpočívať a kysnúť, aj
pol hodinu. Pred vložením do horúcej rúry ho ešte raz prelejte zvyškom
bylinkového oleja a znovu prevzdušnite dierkami pomocou prstov. Posoľte
hrubozrnnou morskou soľou. Prípadne môžete pridať čierne olivy. Keď znovu
podkysne, vložte ho do rúry. Prvých 15 minút som ju piekla na 220°C, potom som
teplotu znížila na 180°C a dopekala cca 30 minút.
Bola výborná, už sa tešíme na repete.
Slniečko slniečkuje, trávička začína vykúkať a nás to veľmi teší.
Užívame si prvé drobcove kroky vonku:
26 marca 2012
Sviatočná čokoládová torta - starodávny recept zo zámku
Predstavujem vám recept na túto čokoládovú tortu, ktorá má čestné prvé miesto v mojom receptáriku, ktorý si vediem už skoro dvadsať rokov. Pani, ktorá mi ho dala - "tetuša", už nie je medzi nami, ale robievala ju hádam ešte vo svojich 80-tich rokov veku, vždy na Vianoce, aj na Veľkú noc, vo forme rezov. Vravievala mi, že obsahuje len samé pôvodné suroviny, žiadne prídavné látky ako prášok do pečiva a podobne. Mala ho z miestneho zámku, kde takúto tortu robievali pre pánov pri výnimočných príležitostiach.
Mám iba dve fotografie, pretože tentokrát ju pripravovala moja dcéra pre svojho otca, ako narodeninové prekvapenie. Túto tortu mával veľmi rád. Pomáhala som jej, spolu sme to ľahko zvládli, postup nie je príliš náročný.
Korpus:
* 24 dkg práškového cukru
* 8 vajec
* 24 dkg polohrubej múky
* 12 dkg na hrubšie zomletých vlašských orechov
* 4 lyžice vlažnej vody
Plnka:
* 200 g horkej čokolády
* 5 lyžíc kakaa
* 2x 250 g masla
* 1 dcl tuhej čiernej kávy - tureckej
Rum na poliatie korpusu.
Postup:
Žĺtka vymiešam s cukrom do peny, pridáte vodu, zľahka múku, a na záver orechy a tuhý sneh z bielkov. Pečiem v rúre vyhriatej na 180°C cca 1 hodinu. Krásne rovnomerne vyskočí, a rozvonia celú domácnosť.Po vychladnutí ho prekrojím na 3 pláty, ktoré polejem rumom, podľa chuti, ale nemusíte ním šetriť, aby torta nebola suchá.
Zmäknuté maslo vymiešam do peny s kvalitným kakaom. Čokoládu polámanú na menšie kocky zalejem horúcou kávou a za miešania rozpustím do kašovitej hmoty. Túto hmotu po vychladnutí spojíte s kakaovým maslom a krém je hotový. Býva jemný našľahaný, torta sa ním ľahko plní, potom v chladničke dobre stuhne.
Naplním jednotlivé poschodia, potriete tortu dokola a ozdobíte podľa fantázie. Torta potrebuje nejaký čas, aspoň cez noc, pokojne aj dlhšie odležať. Podáva sa a najlepšie chutí s nesladenou šľahačkou. Ešte dnes si živo vybavujem šľahačku z fľaše s plynovými bombičkami, s ktorou tetuša rezy podávala. Takú nadýchanú šľahačku mala len ona!! Používate ešte dnes takúto fľašu na šlahačku?
Dodávam, že torta je rovnako chuťovo výborná aj po týždni od vyhotovenia - asi vďaka kvalitnému krému. Pochutia si najmä horkočokoládoví milovnící, ale ešte nikto nepovedal, že mu nechutí.
Doporučujem ku kávičke, v dňoch sviatočnej pohody.
Dobrú chuť!
PS: Malá spomienka na tetušu v mojom receptári. Keď bolá vážne chorá v nemocnici, raz som jej poslala rezance s tvarohom, na sladko, omastené maslom. Veď obyčajné. Poslala mi späť takýto odkaz:
Tetuša, s úctou spomínam!
15 februára 2012
Kardinálov rez
Jeden vyšťastnený post posielam. Neuveriteľne dobrý dezert, neuveriteľne nenáročný na prípravu. V našej rodine má svoju históriu a veľmi ho ľúbime. Aj sestra Gabika. A keďže minulý piatok statočne a bez komplikácií porodila svoju druhú dcéru, rozhodla som sa upiecť ho a zobrať jej do nemocnice na posilnenie. Malá Martinka je utešené babätko, všetci sme sa do nej na prvý pohľad zamilovali.
Nádherná, však?
Poďme späť ku koláču. Pred pár rokmi, v predchádzajúcej práci sme s kolegami tvorili výborný pracovný tím. Často som služobne cestovala do Bratislavy a stalo sa pravidlom, že pri spiatočnej ceste sme so šoférom Ľubkom vždy museli zastaviť pri Hlohovci na Červeníku, možno to tam aj vy poznáte. Tam predávali tento fantastický koláč. Sto rokov som tam nebola, ale verím, že stále ho majú. Vždy som ho musela nakúpiť pre nás všetkých. Na druhý deň v práci sme ho mali ku kávičke. Zbožňovali sme ho, a hoci nepatril medzi najlacnejšie, každý kúsok bol riadny kusisko a raz som dokonca na nejakú oslavu kúpila celý koláč. Vtedy nebolo všetko ideálne a ružové, ale toto bol skvelý koláč, skvelí ľudia, skvelé časy...
Neskôr sme niekde na internete vykutrali recept a odvtedy sa u nás doma robieval. Posledné roky sme naň trošku pozabudli, tak ho teraz oprášim a možno aj vás navnadím.
Potrebujete:
Na cesto:
* 10 vajec
* 200 g kryštálového cukru
* 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
* štipka soli
Na plnku:
* 3 polievkové lyžice slivkového lekváru
* 350 ml smotany na šľahanie (33%)
* 1 vanilkový cukor
+ veľký hlboký plech a papier na pečenie.
Začnem tým, že si oddelím 8 vajíčok na bielka a žĺtka. K žĺtkam prihodím 2 celé vajíčka. Použijem väčšie misky. Do oboch zmesí pridajte malinkú štipku soli.
Rúru daám vyhrievať na 180°C.
Do bielkovej hmoty príde 150 g cukru a do žĺtkovej zbytok, teda 50 g.
Najskôr bielkovú a potom aj žĺtkovú hmotu šľahám, až kým nezískam bohatú a hustú penu. Aj 10 minút.
Pripravím plech, vysteliem ho papierom, aby papier presahoval všetky okraje. Potom 2 veľkými lyžicami smelo naberaám striedavo žĺtkovú aj bielkovú penu a vytvárajte pozdĺžne pásy, také tenké, ako sa len dá. . Ja vždy spravím rýchlo prvé kolo, aby som naplnila plech a potom zvyšok navrstvím na to isté. Vysledok vyzerá takto nejako:
Ak sa vám to nepozdáva, použite sáčky na zdobenie.
Šup s tým do vyhriatej rúry a cca do 15 minút to krásne napufňá (pre istotu vyskúšajte obvyklým spôsobom, či máte cesto upečené - stačí špáradlom do žĺtkovej časti), takto :
Neskôr to trošku spľasne. Nechajte poriadne vychladnúť.
Vyšľahajte si šľahačku s vanilkovým cukrom a potom pridajte mascarpone, plnku máte hotovú. Cesto otočím vrchom dolu a opatrne stiahnem papier na pečenie. Z tej spodnej časti ho natriem 2-3 lyžicami slivkového lekváru. Navrstvím plnku a cesto cez ňu prehodím. Výsledkom je akoby tunel, ktorý priečne krájate. Môže sa ihneď podávať. Kedysi sme ho povrchu cukrovali práškovým cukrom.
Koláč neobsahuje potraviny zakázané pri bezlepkovej diéte, takže je vhodný ako príležitostná maškrta aj pre celiakov.
22 januára 2012
Perinbaba
Dnes celú noc snežilo a sneh sa držal aj na konároch stromov, ktoré máme za oknami, a bolo ho teda veľa. Matejko v noci buntošil a a keď aj spal, mne chvíľu vždy trvalo, kým som zaspala...stále som musela pozorovať tie konáre a tešila som sa na rannú vychádzku s našim psom a na to, ako bude v snehu šantiť. V jednej chvíli mi aspociácia snehu priniesla nápad na nedeľný múčnik, u nás doma vcelku obľúbený a dávno som ho nerobila.
Ráno som hneď vypekala, takže keď spachtoši vstávali, bytom sa niesla vôňa tvarhového koláčika a my s Gordonom sme vyrážali do polí.
Recept je jednoduchý, nech sa páči:
Rúru zapnete na vyhrievanie 180°C. Najskôr doporučujem vymiešať plnku, potom cesto.
Plnka:
* 1 šľahačková smotana
* 1 zakysaná smotana
* 500 g tvarohu
* 2 vanilkové cukre
* šťava z pol citróna
Plnka je variabilná, môže byť aj menej tvarohu, namiesto niektorej smotany biely jogurt, či vynechať niektorý typ smotany a pridať iný. Myslím, že ani mascarpone by tomu nevadilo, zatiaľ som neskúšala. V pôvodnom recepte idú 2 žĺtka z cesta do plnky, ja to tak nedávam, nakoľko mi viacej chutí tá tvarohová časť, keď nie je taký suchá.
Cesto:
* 5 vajec
* 1/2 hrnčeka mlieka
* 1/2 hrnčeka oleja
* 1 hrnček trstinového cukru (originál recept 2 hrnčeky práškového cukru)
* 2 hrnčeky polohrubej múky
* 1 prášok do pečiva
* štipka soli
Z bielkov a štipky soli ušľaháte tuhý sneh. Žĺtka vymiešate s cukrom do peny, postupne zapracujete mlieko a olej. Zahustíte múkou a PDP, na záver ručne vmiešate bielka a premiešate.
Na plech vyložený papierom na pečenie vylejete cesto (je hustejšie) a lyžicou naň ukladáte kopčeky tvarohovej plnky. Na vrch poukladáte kúsky ovocia, najradšej dávam hrušky (čerstvé). Kľudne pasujú aj broskyne, či iné ovocie. Môžete/nemusíte posypať mletou škoricou.
Vložíte do vyhriatej rúry a pečiete cca 30 minút. V žiadnom prípade prvých 10 minút neotvárať, aby vám PERINBABA pekne napufňala.
Pred podávaním môžete/nemusíte posypať práškovým cukrom.
Dobrú chuť!
A takto si Gordon užíva snehovú perinu :
15 januára 2012
Ryžová kaša s chrumkavou cibuľou
Ďalšie skvelé jedlo z kuchyne starých materí...obyčajné, no výborné!
Čo potrebujete:
* 400 ml bielej guľatej ryže
* 1000 - 1100 ml vody
* soľ
* cibuľa
* za lyžicu domácej masti
* zakysanka
Ryžu varím na slabom ohni v osolenej vode domäkka, za občasného premiešania. Vodu pridávam postupne, podľa potreby, kým ryža nie je úplne mäkká, až kašovitá. Trvá to cca 20 minút. Medzitým si očistím cibuľu, pokrájam na kocky a na masti orestujem do zlatista, chrumkava.
Ryžovú kašu rozotrim na plytký tanier, na to dám cibuľku, podľa chuti polejem aj trochou masti.
Podávam ihneď, s pohárom zakysanky alebo acidofilného mlieka.
06 januára 2012
Medové krídielka s červeným šalátom
Od našich kamarátov sme nedávno dostali tekvicový olej. Dnes mal svoju premiéru. Ak ste to nevedeli, je veľmi zdravý a výborne vplýva na ľudský organizmus. Je bohatý na vitamín E a zinok. Obsahuje širokú škálu minerálov a stopových prvkov. Má antioxidačné účinky, je ľahko stráviteľný a neobsahuje cholesterol.
Medové krídielka
* kuracie krídla 8 ks
* soľ
Marináda:
* 0,5 dcl oleja
* 0,5 dcl vody
* 1 PL medu
* 1 lyžička pikantné korenie (aké máte doma, napr. grilovacie s bylinkami a trochu mexického)
* 1/2 lyžicky soli
Krídielka marinujete niekoľko hodín. Pekáč vysteliete papierom na pečenie. Naň poukladáte 3-4 očistené zemiaky pokrájané na kolieska, ktoré posolíte a posypete drvenou rascou. Na zemiaky poukladáte krídielka, pokvapkáte zvyškom marinády. Pečiete v rúre na 180 -200°C do červeno - zlatista.
Červený šalát
* 1 hlávka červenej kapusty (malá)
* 2 ks karotka
* 1 šalotka
Zálievka na šalát:
* 2 PL bieleho jogurtu
* 2 PL olivového oleja
* 2PL vody
* 1 PL tekvicového oleja
* 1 lyžička dijonskej horčice
* šťava z 1/2 citróna
* korenie na šalát
* soľ
* sušený kôpor
Očistenú zeleninu posekáte na tenké kúsky a premiešate so zálievkou, necháte odležať.
Dobrú chuť!
02 januára 2012
Sviečková na smotane
Robievam ju tradične na novoročný obed.
Mäsko v kuse - pravú alebo hovädzie zadné (cca kilo) - spolu s ostatnými ingredienciami, zaliate vodou varím najmenej dve hodiny.
Posolené, prešpikované slaninkou, spolu s koreňovou zeleninou (mrkva, zeler, petržlen, cibuľa, cesnak), korením (čierne celé, nové celé a bobkový list) a čiernym pivom (2 dcl), kde najskôr niekoľko hodín odležalo.
Potom cedím, všetku zeleninu mixujem do peny a dovarím so smotanou na šľahanie, podľa potreby riedim šťavou, čo zostala po uvarení. Bez múky, bez octu, bez ďalšieho tuku. Dochutím lyžicou horčice, citrónovou šťavou a ak je menej sladká mrkva, pridám za lyžicu cukru.
Podávame s parenou knedľou, ktorú inak až tak nemusím, len k maďarskému gulášu, alebo keď mama navarí plnené papriky. Na tanieri pridáme brusnice.
Poobzerala som sa po nete a zistila som, že je množstvo rôznych postupov a prístupov na prípravu tohoto typického českého pokrmu.
Napr.
http://www.receptsvickova.cz/
kde uvádzajú aj čo to z histórie:
"Svíčková, i když ne v pravém slova smyslu omáčka, je zmiňována ve slavné knize a první kuchařce u nás „Domácí kuchařka” vydané roku 1826, kterou napsala Magdalena Dobromila Rettigová, česká buditelka rané fáze Národního obrození, spisovatelka a autorka příruček do kuchyně."
„Prostrkej slaninou kus hovězího masa, ode všech kůžiček a loje očištěného a dřevěnou paličkou dobře sklepaného; na kuthan (pánev na řeřavé uhlí) rozkrájej kus slaniny, dej k tomu ty odřízky od masa, jednu cibuli, asi 3 loty (něco přes 16 gramů) cukru, hřebíček, zázvor, celý pepř, a nech to do hněda upražit, pak polož na to ten kus prostrkaného hovězího masa, přilej trochu hovězí polívky a vinného octa, a nech to až do měkka dusit. Také se může pod to dát několik bobkových lístků a trochu dymiánu. Když je maso dostatečně měkké, tedy se omáčka připraží, zacedí citronovou šťávou, pak se procedí a dá se do ní trochu drobně rozkrájené citronové kůry a asi lot bílého cukru, aby byla přisládlá; potom se položí maso na mísu, posype smaženou strouhanou žemličkou, a omáčka se dá zvlášť do nádobky k tomu určené. To se může dáti po polívce místo hovězího masa.”
Niekde zeleninu najskôr postrúhajú:
http://www.czechspecials.cz/specialita/svickova-na-smetane/
Alebo sviečkovú pečú v rúre:
http://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/maso-a-prilohy/recept-na-svickovou-na-smetane-jako-od-maminky/
A Zdeněk Pohlreich ju robi takto:
http://www.zdenekpohlreich.cz/soutezici/56
Recepty, kde mäsko najprv pokrájajú na plátky, obalia v múke! a opečú, či tie, ktoré podávajú so šľahačkou v spreji, či dokonca s lístkami bazalky som vynechala, verím že sa nenahneváte.
Dočítala som sa, že sviečková na smotane bolo jedno z najobľúbenejších jedál bývalého prezidenta Václava Havla.
Ešte malé zamyslenie sa nad parenou knedľou. U nás v meste je jedna krčma/reštaurácia, kde si môžete zakúpiť výbornú parenú knedľu, vždy čerstvú. Uvedomila som si, že táto služba funguje už strašne dávno a prežila aj nežnú revolúciu. Ešte ako male dievča som chodievala pred nedeľným obedom vyzdvihnúť deň vopred objednané knedle, ktoré mi omastené a zabalené do papiera podávala pani kuchárka cez malé okienko. Aj u vás niečo také funguje?
Prajem dobrú chuť!
31 decembra 2011
Silvestrovská bomba * nepečený banánovo - karamelový cake
Čím ukončiť tento nádherný rok ak nie sladkou bombou :).
Okrem dezertu nás a našich hostí čaká vynikajúca silvestrovská kapustnica - práve sa s ňou finišuje. K nej domáci chlebík - vydaril sa, zospodu sa dá naň pekne poklopať. Ochutnáme aj klobásky z diviny a k nim malé chutné minibagetky z chlebového cesta. Na zajtra je už pripravená sviečková na smotane, ktorá už čaká len na smotanu, zatiaľ spokojne odpočíva v zeleninke, korení a tmavom pive.
Ráno som upiekla slané pečivo s orieškami, tesne pred príchodom našich priateľov to budú ešte nadýchané makom posypané tyčinky z lístkového cesta.
Korpus:
1 veľký balík detských piškót ( 240 g )
100 g masla
50 g čokolády
50 g kyslej smotany
1 vanilková drť
Vnútro:
1 salko (deň vopred uvarené 2,5 hodiny vo vodnom kúpeli)
2 banány
Krém:
1 šľahačka
1 mascarpone
1 vanilkový cukor
Na zahalenie:
2 šľahačkové smotany, min. 30%
Deň vopred:
Piškóty s maslom podrvím v mixéry na drobno, no nie celkom nadrobno. Primiešam vanilku. Vo vodnom kúpeli roztopím čokoládu a zmiešam s pochúťkovou smotanou. Pridám do premiešanej sušienkovej hmoty, len tak zľahka, aby sa čokoládový toping vyskytoval kde - tu. Všetko päsťou natlačím do tortovej formy.
Na sušienky rozotriem 1/2 plechovice skaramelizovaného salka. Pokladáme na drobno pokrájané banány. Krém získam tak, že šľahačku vymiešame do tuha s 1 vanilkovým cukrom a na záver vmiešame mascarpone, navrstvím na banány.
Vložím do chladničky odležať do druhého dňa.
Deň D :
Dve šľahačové smotany vymiešat do tuha. Odoberiem z nich 1/4 a tú zmiešame zo zvyškom salka - časť salka si môžeme odložiť na zdobenie torty.
Salkom, ktoré sme zmiešali so šľahačkou natrieme tortu. Boky torty natrieme šľahačkou a tiež na vrch navrstvíme zvyšok nesladenej šľahačky, podľa vašej fantázie a chuti ozdobíme a schladíme ešte tak na 1 hodinu. Hotovo!
Slová na záver:
Ďakujem svojim čitateľom za ich podporu v uplynulom rok - človek to ozaj nerobí pre komentáre, ale naozaj si každý komentár vážim a väčšina z nich vždy rozbúcha a naplní moje ♥ radosťou :).
Tento blog mám ako záľubu popri materskej dovolenke. Mám sa ešte veľa čo učiť a zlepšovať. Rada by som tiež varila viacej ľahkých, zeleninových, dobre stráviteľných pokrmov. Je to moja novoročná výzva.
Prajem vám všetkým krásny Nový rok 2012, nech sa splnia vaše sny, vykročte im s odvahou v ústrety!
20 decembra 2011
Narodeninové torty
+
Víkend sa niesol v znamení osláv 1. narodenín malého Matejka. Keďže boli dve oslavy, museli byť aj dve torty. Na prvú oslavu som pripravila gaštanovú tortu. Mala a od nej mala veľké očakávania a s výsledkom som nebola až taká spokojná, ale torta sa nakoniec zjedla. Recept som našla tu. Na druhej oslave sme mali takýto fajnovučký cheesecake. Inšpiroval ma fantastický recept u Lucky.
Urobila som drobné zmeny, namiesto jabĺk boli hrušky, ktoré som nepridala dovnútra, ale spravila som ich dodatočne, ako prílohu. Do plnky som pridala 1 mascarpone, vynechala som škoricu.
Všetkým, čo ho jedli veľmi chutil.
Prihlásiť na odber:
Príspevky (Atom)