9/07/2014

Jablkový mrežovník s tvarohom, medom a vanilkou



Jablká, podobne ako hríby sa nám sypú zo všetkých strán. Snažíme sa ich čo najviac za surova zjesť. Jabĺk je však  priveľa, preto je nutné  rýchlo ich spracovať, lebo ľahko podliehajú skaze. Dnes napríklad sme varili jablkové pyré, bez osladzovania,  iba s vanilkovou dužinou. Trochu prácnejšie na prípravu, keď je veľa jabĺk, ale zaručená výborná chuť!

Mrežovník sa robí z cesta podobného tomu na jablkové pité. Tvaroh, med a vanilka ho oživujú a výborne sa dopĺňajú s jemne kyselkavými  jablkami. Robila som ho na mojom obľúbenom plechu, na ktorom nič neprihorí. Hoci nebol vymastený, ani vysypaný, hotový koláč sa po nakrojení z neho celkom ľahko vyberal. S pokojným svedomím môžete  použiť klasický plech, ten menší.

Po upečení je koláč  krehký, po odležaní na druhý deň navlhol, nie veľmi. Na jesenné víkendové poobedné kávičkovanie je ako stvorený. Pocukrovala som ho len pre efekt fotky, tiež je v ňom potenciál na zdravšiu verziu pokiaľ múku nahradíte špaldovou celozrnnou hladkou, namiesto masla dáte kokosový olej a mlieko vymeníte za vodu.


Jablkový mrežovník s tvarohom, medom a vanilkou


Cesto:
  • 200 g masla izbovej teploty
  • 2 vajíčka 
  • 550 g polohrubej múky
  • 3 čajové lyžičky práčku do pečiva
  • štipka soli
  • 80 g práškového cukru
  • 200 ml mlieka


Plnka 1
  • 8-10 ks jabĺk očistených a strúhaných na tenké plátky
  • 1 polievková lyžica medu
  • 2 polievkové lyžice kukuričného škrobu
  • vanilková drť z 1 struku vanilky (ak nemáte, dajte vanilkový cukor)


Plnka 2
  • 230 g tvarohu (hrudkovitého)
  • 2 polievkové lyžice medu
  • 2-3 ks jablká 

Cesto vypracujem tak, že sypké suroviny spolu zmiešam, pridám maslo, mlieko  a vajíčka a vypracujem hladké cesto. Z vačšej polovice vyvaľkám spodný plát, podsýpam si ho pritom múkou, aby sa nelepilo o podložku. Prenesiem ho do formy.  Okraje orežem a spojím ich s druhou menšou polovicou cesta.

Obe plnky pripravím jednoducho - zmiešaním uvedených surovín. Navrstvím najskôr strúhané jablká, na to tvarohovú plnku. Na tvaroh som ešte uložila plátky jabĺk - už hrubšie, nakrájané nožom, aj so šupkou. 

Zvyšok cesta vyvaľkám a radlom nakrájam  pásiky, ktoré uložím na koláč. Prevísajúce okraje spojím a zo zvyšku utrhávam a gúľam guľky, ktorými koláč zdobím - deti vám ochotne pomôžu. 

Pečiem v rúre vyhriatej na 180°C. Zabudla som  sledovať čas, ale určite to bolo viac ako 30 minút. Keď začne rozvoniavať, bude hotový.

Dobrú chuť!